El trencalòs (Gypaetus barbatus) és una espècie de voltor que presenta moltes diferències amb altres ocells carronyaires semblants. Rep el seu nom del costum que té de remuntar ossos i closques fins a grans alçades per deixar-los caure sobre les roques i menjar-se la medul·la del seu interior una vegada han esclatat. Es tracta d'una espècie força amenaçada en amples zones de distribució.
Han assegurat que actualment, el trencalòs, a Espanya només viu en els Pirineus, hi ha una població total de només 400 animals, dels quals només es reprodueixen 100 parelles.