domingo, 21 de julio de 2013

LA BASSA MORTALMENT CONTAMINADA D´ARGANDA QUEDARÀ NETA


Al Parc Regional del Sud-est de Madrid hi ha una enorme bassa de 50.000 metres cúbics (equivalent a 20 piscines olímpiques) que està contaminada d'una manera mortal. Tan perillosa que no és aconsellable acostar-se en les hores de més calor del dia, per l'olor i els vapors tòxics que deixen anar.

És tan agressiu que crema al contacte per l'elevada acidesa del còctel d'olis que Olis Ulibarri-Piqsa escampar durant sis anys amb total impunitat. Amb àcid sulfúric inclòs, fins que el 1998 va trencar i va desaparèixer l'empresa.

El 1989 l'empresa Olis Ulibarri-Piqsa començar a abocar residus tòxics a la llacuna, que es troba en una zona de pas d'aus, des falcons pelegrins, milans negres a mussols reals. Des de llavors han mort al voltant de 20.000 aus, segons els càlculs del Grup de Rehabilitació de la Fauna Autòctona (Grefa), una ONG especialitzada en la recuperació d'animals silvestres.

La Comunitat xifra en un centenar els ocells morts cada any des que va comprar la parcel · la en 2009. "Hem situat una màquina que cada 40 segons emet el so d'un tret per impedir que les aus es posen a beure, perquè si ho fan ja estan sentenciades, les ales xopes d'hidrocarburs i queden atrapades", observa Sarasola. Si no les mata el chapapote, ho fa el PH de la bassa, molt àcid, ingerit en prendre el que creuen aigua.
En aquest temps, la parcel.la ha estat tancada per dificultar l'entrada de mamífers i altres animals terrestres en l'àrea contaminada.

Després de diversos anys d'estudis, la Comunitat de Madrid ha dissenyat un pla per eradicar la taca de contaminació en un període de cinc a sis anys i que començaria a l´any 2014. El pressupost previst és de 14,5 milions d'euros, dels quals el Govern regional espera que la Unió Europea financi la meitat a través del seu programa Life +.              

TEXT: El País I EDITAT PER: EcologicNABÍ s.a.


                                         

                                                                               
                                ARA:                                 COM HA DE QUEDAR:
                               

No hay comentarios:

Publicar un comentario