miércoles, 24 de julio de 2013

LA CREMA SOLAR PERJUDICA L´ ECOSISTEMA MARÍ

Una investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) revela alguns components de les cremes solars es dilueixen durant el bany i es converteixen en contaminants, els quals han demostrat tenir conseqüències ecològiques sobre l'ecosistema costaner marí.

Mostra que, tot i estar dissenyats per a romandre adherits al cos, aquests productes alliberen una quantitat important dels seus components al mar que pot ser sobretot perjudicial per a la superfície marina de les zones més turístiques.

Concretament, els investigadors han analitzat l'impacte dels protectors solars sobre els ecosistemes marins en aigües costaneres de l'illa de Mallorca a les Balears. Les anàlisis duts a terme durant l'estudi assenyalen la presència de compostos procedents d'aquests cosmètics, principalment localitzats a la microcapa superficial de l'aigua marina.
Tovar destaca que "aquests experiments demostren que alguns d'aquests productes tenen efectes tòxics sobre el fitoplàncton marí, els crustacis, les algues i els peixos". Segons l'investigador del CSIC, "tals efectes nocius podrien estendre també a altres components de l'ecosistema com plantes marines, crustacis, algues i peixos".L'anàlisi de més d'una dotzena de protectors solars comercials demostra, també, que a més dels compostos químics, les cremes solars també alliberen altres elements com el nitrogen, el fòsfor i el silici. Aquests compostos poden actuar com a nutrients i estimular el creixement de les comunitats d'algues, encara que "aquest efecte, encara que no sembla nociu a priori, altera la dinàmica de l'ecosistema".


 COM MÉS POTENT SIGUI LA CREMA MÉS CONTAMINA

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario